Strona główna
 


 

     

Portal dla kobiet

Strona główna FORUM Konkursy Album Kontakt
Znajdź firmę Dodaj wizytówkę firmy Szukaj lekarza Dodaj gabinet lek. Dam pracę Szukam pracy Reklama


Zdrowie
Co Polacy wiedzą o occie jabłkowym?
Ocet jabłkowy – odchudza, oczyszcza organizm, poprawia smak potraw, a może wzmacnia włosy i paznokcie? Firma OCTIM postanowiła zbadać, co tak naprawdę Polacy wiedzą o occie jabłkowym.


O nieprzeciętnych właściwościach octu jabłkowego można przeczytać w domowych poradnikach, podręcznikach medycyny naturalnej, ale też w książce kucharskiej, ponieważ ten wszechstronny produkt wykorzystywany jest w różnych dziedzinach życia człowieka. Wiele osób deklaruje znajomość jego właściwości, jednak jak z tą wiedzą jest naprawdę? Producent tradycyjnych octów i musztard z Olsztynka dzięki pomocy Instytutu Millward Brown postanowił zbadać, czy ocet jabłkowy i jego cechy są znane Polakom.


Przepytano około tysiąca osób, by dowiedzieć się, że użytkownicy octu jabłkowego stosują go w kuchni ponad 3 razy w miesiącu. Konsumenci najczęściej stosują go do sosów zimnych, np. do sałatek (ponad połowa badanych). Jest to wynik napawający nadzieją, ponieważ świadczy o coraz zdrowszych nawykach żywieniowych Polaków. W drugiej kolejności stosujemy ten produkt do marynat do mięs i ryb, doprawiamy nim zupy i sosy ciepłe, ale spora część badanych używa octu jabłkowego jako środka wspomagającego odchudzanie.


Z badań wynika, ż kobiety są bardziej przekonane do tego rodzaju octu – stosuje go blisko połowa z nich – wśród mężczyzn jest to jedna piąta badanych. Jak widać panie są bardziej przekonane o jego walorach smakowych i zdrowotnych.


Powszechnie znane i często używane są opinie o licznych dobroczynnych właściwościach octu jabłkowego. Część z tych własności jest potwierdzona badaniami, inne nie były jeszcze nigdy poddawane naukowej analizie. Heike van Braak w swojej książce „Ocet jabłkowy” dowodzi, że pomaga on w wielu zróżnicowanych dolegliwościach. Kluczem jest odpowiednie stosowanie: picie roztworu lub nacieranie. Ocet jabłkowy według badaczki zwalcza m.in. bóle gardła, gorączkę, hemoroidy, grzybicę stóp, katar, kurzajki i zaparcia. Wspiera odchudzanie, ponieważ kwas zawarty w occie jabłkowym uruchamia w organizmie mechanizmy uwalniające tłuszcze[1]. Również profesor Michał Tombak, rosyjski biolog i chemik, w swoich publikacjach na temat zdrowia poleca stosowanie octu jabłkowego. Dowodzi on, że kwas w nim zawarty łącząc się z zasadami i minerałami, tworzy glikogen. Ten zaś polepsza stan naczyń krwionośnych, reguluje cykl menstruacyjny oraz sprzyja tworzeniu się czerwonych krwinek. Najważniejszą jego cechą jest jednak wysoka zawartość potasu, który jest niezbędny w organizmie człowieka[2].


Badania firmy OCTIM nad octem jabłkowym potwierdzają, że zawiera on makro- i mikro- elementy, takie jak potas, żelazo czy magnez oraz witaminy, a to dzięki temu, że powstaje wyłącznie z jabłek. O tym, że owoce te mają dobroczynny wpływ na organizm człowieka nie trzeba nas przekonywać – dzięki zawartości pektyn jabłka oczyszczają organizm z toksyn, obniżają cholesterol i zapobiegają zaparciom zwiększając metabolizm organizmu. Zapewne z tego powodu przeciętny Polak zjada ich rocznie blisko 15 kg[3]. Ocet z Olsztynka powstaje tylko z polskich jabłek, bez użycia konserwantów. Jego szerokie zastosowanie i pozytywny wpływ na zdrowie to więc bezpośrednia zasługa jabłek.


Warto go wykorzystywać przede wszystkim ze względu na walory smakowe. Doskonale zakwasi zupy, wyostrzy smak marynat i sosów sałatkowych, a także idealnie doprawi dania z ryb, a jeśli przy okazji pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie, tym lepiej.


Więcej o occie jabłkowym można znaleźć na www.octim.com.pl.





[1] Heike van Braak, Ocet jabłkowy, s. 62.




[2] Michał Tombak, Droga do zdrowia, s. 274-275.




[3] Źródło: http://www.arr.gov.pl/data/400/biuletyn_informacyjny_arr_3_2015.pdf


 




--- - ---


Tagi: -
Podobne artykuły:
Idzie zima, wracają problemy z pęcherzem…. Fitoterapia w walce z wirusami. Biznes mama = biedna mama? Stay Comfy nowa marka ubrań dla dzieci Duży problem w małej głowie Sposób na jesienną chandrę W jaki sposób dochodzi do nas prąd? Dodatki do mięs i serów na święta Kolekcja bielizny Change Lingerie wiosna-lato 2016 Słodko-kwaśne wspomnienie lata na jesienną chandrę
dodaj komentarz
POWRÓT DO PARYŻA
Ciekawostki05-11-13
POWRÓT DO PARYŻA Są takie miejsca, do których powracamy kilka razy w ciągu życia. Są takie osoby, do których zbliżamy się ponownie po wielu latach. Czasami po to, żeby na nowo je odkryć, a czasami po to, żeby utwierdzić się w naszych dotychczasowych odczuciach. A czasem po to, żeby odkryć miłość, z której wcześniej nie zdawaliśmy sobie sprawy, a której nie da się już dłużej zaprzeczać i samego siebie dalej oszukiwać. Paryż – dotychczas dla mnie zbyt oczywisty i zbyt pełny turystów ... Dokładnie 10 lat temu po kilkudniowym zwiedzaniu w sierpniowych upałach powiedziałam „bez szału”. Teraz postanowiłam dać mu drugą szansę i zakochałam się bez pamięci.
czytaj dalej >>

Najczęściej komentowane artykuły

Popularne tematy forum
Popularne tagi

Album
Galeria - plumka6
Galeria - agusia_83
Galeria - agusia_83
Galeria - plumka6
Galeria - Anetta
Galeria - plumka6
Znajdź firmę


Ostatnio dodane firmy
Znajdź lekarza
Związki Pociechy Dom Zdrowie Praca Abecadło emocji Ciekawostki Męski punkt widzenia Historie z życia wzięte Chwila dla rozrywki
Znajdź firmę Dodaj wizytówkę firmy Szukaj lekarza Dodaj gabinet lek. Dam pracę Szukam pracy Reklama Polityka Prywatności
statystyka Matka Polka w katalogu Gwiazdor Strona nominowana w konkursie stron www - UniqueSite