Strona główna
 


 

     

Portal dla kobiet

Strona główna FORUM Konkursy Album Kontakt
Znajdź firmę Dodaj wizytówkę firmy Szukaj lekarza Dodaj gabinet lek. Dam pracę Szukam pracy Reklama


Przepisy kulinarne
Pleśniak
Przepis Ewy na pleśniak:



Składniki:

2,5 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki cukru pudru,
300 gram margaryny,
5 jajek z "Zielonych Łąk",
5 szklanki cukru,
1 łyżka kakao,
100 gram posiekanych orzechów włoskich,
masło i bułka tarta do wysmarowania i posypania blachy.


Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
Dodać pokrojoną w kostkę margarynę (najlepsza Kasia).
Rozbić jajka, odkładając białka na później.
Do mąki i margaryny dodać 5 żółtek.
Wyrabiać ciasto rękoma.
Ulepić dużą kulę, następnie podzielić ją na dwie części.
Pierwsza cześć ma być większa, druga mniejsza.
Do mniejszej części dodać łyżkę kakao i ponownie wyrobić.
Wyrobione kule zawinąć schować do lodówki na 0,5 godziny.
Wyjęte z lodówki ciasto (większa połowa) wyłożyć (wykleić) na przygotowaną blachę (najlepiej małą).

Na ciasto wyłożyć konfiturę z czarnych porzeczek (wersja wykwintna to konfitury z czarnych porzeczek Łowicz - potrzebne są wówczas dwa małe słoiczki, ale doskonale sprawdza się również dżem niskosłodzony z czarnej porzeczki z Biedronki).
Na to sypiemy posiekane orzechy, według uznania (im więcej tym lepiej).
Pianę z pozostawionych 5 białek ubijamy na sztywno (do ubijania piany dodaję małą łyżeczkę mąki ziemniaczanej - piana wówczas ubija się szybciej i jest sztywniejsza).
Gdy piana jest już ubita wsypujemy niecałą szklankę cukru i mieszamy mieszadełkami miksera raz lub dwa.
Następnie pianę wykładamy na ciasto.
Na wszystko ścieramy na tarce drugą kulę pozostawionego ciasta ciemnego.
Pleśniaka pieczemy w temperaturze 150 - 160 stopni przez 45 minut. Ciasto jest wyśmienite, wygląda na wymagające bardzo dużo pracy i zaangażowania a w zasadzie jest to ciasto proste i dość szybkie.

Smakuje znakomicie.
Polecam i życzę smacznego.



Podoba Ci się przepis?
Zapisz się do naszego Newslettera a będziesz zawsze na bieżąco z nowościami naszego portalu.
Zapraszamy!

--- Ewa G. ---


Tagi: ciasto, deser, na deser, placek, pleśniak, przepis, przepisy, ze zdjęciem
Podobne artykuły:
Placek piankowo-galaretkowy Błyskawiczne ciasto Racuszki z jabłkiem Piernik dla alergika Tiramisu Rogaliki z malinami Chrupiące gofry Przepis na smakowite ptysiowe paluszki Omlet makaronowy Kluski śląskie z sosem pieczarkowo - mięsnym
dodaj komentarz
Bea  22-09-11 01:47
te 5 szklanki cukru to nie za duzo??? i do czego je dodac bo brak wskazowki w przepisie??!!
czytaj komentarz >>

POWRÓT DO PARYŻA
Ciekawostki05-11-13
POWRÓT DO PARYŻA Są takie miejsca, do których powracamy kilka razy w ciągu życia. Są takie osoby, do których zbliżamy się ponownie po wielu latach. Czasami po to, żeby na nowo je odkryć, a czasami po to, żeby utwierdzić się w naszych dotychczasowych odczuciach. A czasem po to, żeby odkryć miłość, z której wcześniej nie zdawaliśmy sobie sprawy, a której nie da się już dłużej zaprzeczać i samego siebie dalej oszukiwać. Paryż – dotychczas dla mnie zbyt oczywisty i zbyt pełny turystów ... Dokładnie 10 lat temu po kilkudniowym zwiedzaniu w sierpniowych upałach powiedziałam „bez szału”. Teraz postanowiłam dać mu drugą szansę i zakochałam się bez pamięci.
czytaj dalej >>

Najczęściej komentowane artykuły

Popularne tematy forum
Popularne tagi

Album
Galeria - agusia_83
Galeria - mlukrecja
Galeria - Katarzyna Piwecka
Galeria - crysaliska
Galeria - anaid13
Galeria - Katarzyna Piwecka
Znajdź firmę


Ostatnio dodane firmy
Znajdź lekarza
Związki Pociechy Dom Zdrowie Praca Abecadło emocji Ciekawostki Męski punkt widzenia Historie z życia wzięte Chwila dla rozrywki
Znajdź firmę Dodaj wizytówkę firmy Szukaj lekarza Dodaj gabinet lek. Dam pracę Szukam pracy Reklama Polityka Prywatności
statystyka Matka Polka w katalogu Gwiazdor Strona nominowana w konkursie stron www - UniqueSite