Strona główna
 


 

     

Portal dla kobiet

Strona główna FORUM Konkursy Album Kontakt
Znajdź firmę Dodaj wizytówkę firmy Szukaj lekarza Dodaj gabinet lek. Dam pracę Szukam pracy Reklama


Przepisy kulinarne
CIASTO KRÓWKA... A MOŻE BYCZEK?
Ulubiony smakołyk całej rodziny! Od Aleksandry.
Idealne dla osób, które tak jak ja uwielbiają słodkości, a nie posiadają piekarnika :(


składniki:
duża paczka herbatników
opakowanie słonych krakersów
pół kostki masła
mleko
3 budynie śmietankowe
mleko skondensowane słodzone w puszce
orzechy włoskie
bita śmietana (w aerozolu lub do ubicia)


Mleko skondensowane gotujemy w garnku przez 3 godziny.

Pod koniec tego czasu robimy masę budyniową:

Pół kostki masła gotujemy w mleku (o 1/3 mniej mleka niż na przepisie z budyniu), w małej ilości mleka rozpuszczamy 3 budynie i wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając.

W naczyniu (ja używam podłużnej wąskiej wysokiej blachy) rozkładamy papier do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników. Na to wylewamy gęstą gorącą masę budyniową. Kolejna warstwa to słone krakersy. Zalewamy je gorącym mlekiem (w tej chwilii już karmelem :). Możemy ułożyć jeszcze jedną warstwę herbatników i ponownie zalać karmelem, posypać orzechami włoskimi. Po wystygnięciu wkładamy do lodówki.
Przed podaniem od góry nakładamy bitą śmietanę i posypujemy resztką pokruszonych orzechów i herbatników.

Uwaga! Ciasto najlepiej smakuje po odstaniu jednego lub dwóch dni - wtedy herbatniki mają szanasę zmięknąć, nie będą się kruszyć, a całość ładnie się sklei.



Podoba Ci się artykuł?
Zapisz się do naszego Newslettera a będziesz zawsze na bieżąco z nowościami naszego portalu.
Zapraszamy!

Możesz nas również znaleźć na Facebooku.
Zostań naszym fanem! Zapraszamy!
--- Aleksandra F. ---


Tagi: , bita śmietana, byczek, ciasto, deser, herbatniki, krakersy, krówka, orzechy, przepis
Podobne artykuły:
Przepis Karoliny na sernik Pleśniak Błyskawiczne ciasto DŻDŻOWNICE NA ZIELONEJ ŁĄCZCE ŁACIATE POLE Jesienne Muffinki Biszkopt z owocami Słodkie grzybki Szybki sernik Pauli Placek piankowo-galaretkowy
dodaj komentarz
POWRÓT DO PARYŻA
Ciekawostki05-11-13
POWRÓT DO PARYŻA Są takie miejsca, do których powracamy kilka razy w ciągu życia. Są takie osoby, do których zbliżamy się ponownie po wielu latach. Czasami po to, żeby na nowo je odkryć, a czasami po to, żeby utwierdzić się w naszych dotychczasowych odczuciach. A czasem po to, żeby odkryć miłość, z której wcześniej nie zdawaliśmy sobie sprawy, a której nie da się już dłużej zaprzeczać i samego siebie dalej oszukiwać. Paryż – dotychczas dla mnie zbyt oczywisty i zbyt pełny turystów ... Dokładnie 10 lat temu po kilkudniowym zwiedzaniu w sierpniowych upałach powiedziałam „bez szału”. Teraz postanowiłam dać mu drugą szansę i zakochałam się bez pamięci.
czytaj dalej >>

Najczęściej komentowane artykuły

Popularne tematy forum
Popularne tagi

Album
Galeria - Katarzyna Piwecka
Galeria - Gosiak
Galeria - e88e
Galeria - MARYANA
Galeria - crysaliska
Galeria - agusia_83
Znajdź firmę


Ostatnio dodane firmy
Znajdź lekarza
Związki Pociechy Dom Zdrowie Praca Abecadło emocji Ciekawostki Męski punkt widzenia Historie z życia wzięte Chwila dla rozrywki
Znajdź firmę Dodaj wizytówkę firmy Szukaj lekarza Dodaj gabinet lek. Dam pracę Szukam pracy Reklama Polityka Prywatności
statystyka Matka Polka w katalogu Gwiazdor Strona nominowana w konkursie stron www - UniqueSite