Strona główna
 


 

     

Portal dla kobiet

Strona główna FORUM Konkursy Album Kontakt
Znajdź firmę Dodaj wizytówkę firmy Szukaj lekarza Dodaj gabinet lek. Dam pracę Szukam pracy Reklama


Problemy zdrowotne
Cukrzyca – fakty i mity
Poradnik dla diabetyków i osób zdrowych 10 maja pod hasłem „Mam pasję! Cukier mi nie podskoczy!” wystartował projekt prospołeczny, któremu patronuje marka Accu-Chek. Ideą projektu jest wywołanie dyskusji na temat cukrzycy w Polsce, gdzie według ostatnich szacunków ok. 1,5 miliona osób żyje ze świadomością, że mają cukrzycę. Drugie tyle osób jest prawdopodobnie niezdiagnozowanych. Życie ludzi z cukrzycą wymaga dojrzałości, konsekwencji i często zmiany wielu codziennych przyzwyczajeń. Niektórzy cukrzycy się wstydzą. Boją się pokazać swoją słabość, aby nie zostać odtrąconym. Obawiają się zrobić sobie zastrzyk z insuliny w miejscu publicznym, bo nie chcą być bezpodstawnie oskarżeni, np. o to, że są narkomanami. Martwią się, że nikt nie będzie potrafił im pomóc, gdyby w wyniku hipoglikemii stracili przytomność np. w centrum handlowym. Tracą radość życia a diagnoza o cukrzycy staje się początkiem końca dla życia z marzeniami. To właśnie dla nich i dla osób zdrowych, które niewiele wiedzą na temat cukrzycy, powstał projekt „Mam pasję! Cukier mi nie podskoczy!” w ramach którego stworzony został m.in. Poradnik dla diabetyków. Zachęcamy do zapoznania się z faktami i mitami na temat cukrzycy, uznanej za jedną z chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Wszystkie informacje zawarte w tym artykule mają charakter ogólny. Mogą nie mieć zastosowania w poszczególnych przypadkach i nie mogą służyć, jako wskazówka do dokonywania zmian w postępowaniu i leczeniu cukrzycy bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem diabetologiem.


Co to jest cukrzyca?
Termin „diabetes mellitus” w bezpośrednim tłumaczeniu oznacza „słodki mocz” – jest on jednym z objawów wysokiego stężenia glukozy we krwi. Każdy człowiek ma we krwi pewną ilość glukozy do prawidłowego funkcjonowania. Kiedy jest jej za dużo, organizm nie funkcjonuje w sposób optymalny. Taka dysfunkcja występuje m.in. u diabetyków. Przyczyny cukrzycy nie są do końca wyjaśnione. Wiadomo jednak, że zaburzenia metabolizmu glukozy wynikają z niedoboru hormonu, który steruje przemianami glukozy- insuliny. U osób z cukrzycą może być jej za mało. W takich przypadkach należy podać ją z zewnątrz – dzięki temu można utrzymać stężenie glukozy we krwi w normie.


Dwa główne i najczęściej spotykane typy cukrzycy:
Typ 1 cukrzycy
Dotyczy zwykle dzieci i młodych osób, choć może wystąpić również w późniejszym wieku. Organizm osoby z cukrzycą typu 1 wytwarza albo zbyt małe ilości insuliny, albo nie wytwarza jej w ogóle. Przyczyny tego nie są dokładnie poznane. Z uwagi na bezwzględny niedobór insuliny osoby te muszą rozpocząć wstrzykiwanie insuliny od momentu rozpoznania.
Typ 2 cukrzycy
Na ten typ cukrzycy chorują zazwyczaj osoby starsze, z nadwagą. W początkowym stadium choroby ich trzustka wytwarza nadal duże ilości naturalnej insuliny. Insulina ta działa jednak słabiej, co skutkuje dalszym wzrostem poziomu cukru we krwi. Komórki stają się coraz mniej wrażliwe na insulinę i nie mogą wytwarzać odpowiednich ilości energii. Stan ten nazywamy insulinoopornością. Jednym ze skutecznych sposobów zmniejszenia oporności komórek na insulinę jest utrata masy ciała. W przypadku takiego postępowania pacjenci nie muszą przez pewien czas wstrzykiwać insuliny. Z czasem jednak wymagają wdrożenia takiego leczenia.


10 mitów na temat cukrzycy1
1. Cukrzycą można się zarazić od kogoś innego
NIE! Mimo że nie do końca wiadomo, dlaczego niektóre osoby mają cukrzycę, wiadomo na pewno, że cukrzyca nie jest zaraźliwa. Nie można się nią zarazić tak jak katarem, czy grypą.

2. Ludzie z cukrzycą nie mogą jeść słodyczy ani czekolady
Słodycze i desery mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą, jeżeli są częścią zdrowej diety lub połączone z ćwiczeniami fizycznymi. O szczegóły warto zapytać lekarza diabetologa.

3. Jedzenie zbyt dużej ilości cukru powoduje cukrzycę
Oczywiście, że NIE! Cukrzyca powodowana jest kombinacją czynników genetycznych i stylu życia. Nadwaga zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

4. Ludzie z cukrzycą powinni jeść specjalne posiłki dla diabetyków
Zdrowa dieta diabetyka jest taka sama jak osoby bez cukrzycy: o niskiej zawartości tłuszczów (szczególnie znajdujących się w produktach przetworzonych), z umiarkowaną ilością soli i cukru, z posiłkami opartymi na pełnoziarnistych produktach, warzywach oraz owocach.

5. Jeżeli masz cukrzycę, powinieneś jeść tylko małe ilości produktów bogatych w skrobię
Produkty bogate w skrobię są częścią zdrowej diety. To, co jest istotne, to wielkość porcji. Pieczywo pełnoziarniste, płatki zbożowe, makaron, ryż i warzywa o dużej zawartości skrobi (takie jak ziemniaki, groszek czy kukurydza) mogą być częścią posiłku lub przekąski. Kluczową sprawą jest porcja. Dla większości osób z cukrzycą 3–4 porcje żywności zawierającej węglowodany będą odpowiednie. Produkty z pełnego ziarna i bogate w skrobię są dobrym źródłem błonnika, który ma pozytywny wpływ na trawienie i usprawnia pracę jelit.

6. Ludzie z cukrzycą są bardziej podatni na przeziębienia i inne choroby
NIE! Jednak zaleca się, aby osoby z cukrzycą szczepiły się przeciwko grypie. A to dlatego, że jakakolwiek infekcja ma negatywny wpływ na kontrolę cukru we krwi, co zwiększa ryzyko wystąpienia hiperglikemii lub kwasicy ketonowej.

7. Insulina powoduje miażdżycę i wysokie ciśnienie
Nie, istnieją laboratoryjne dowody, że insulina może jedynie imitować niektóre z wczesnych procesów powiązanych z miażdżycą.

8. Insulina powoduje tycie, a ponieważ otyłość ma niekorzystny wpływ na organizm, nie powinno się jej przyjmować
Różne badania pokazały, że korzyści z kontroli glukozy oraz przyjmowania insuliny daleko przewyższają ryzyko tycia.

9. Owoce są zdrowym pożywieniem. Dlatego możesz ich jeść tak dużo, ile chcesz
Owoce z pewnością należy umieścić w planie posiłków. Porozmawiaj ze swoim dietetykiem na temat ilości oraz częstotliwości i rodzajów owoców, które powinieneś jeść.

10. Nie musisz niczego zmieniać w kontroli cukrzycy, jeśli wartość hemoglobiny glikowanej (HbA1c) nie jest wyższa niż 8%
Im lepsza kontrola cukru we krwi, tym mniejsze ryzyko powikłań wynikających z cukrzycy. Im HbA1c jest bliższy wartości u zdrowego człowieka (poniżej 6%), tym mniejsze prawdopodobieństwo powikłań, jednak większe ryzyko hipoglikemii. Porozmawiaj z lekarzem na temat, jaki wynik HbA1c jest dla ciebie najodpowiedniejszy.


Objawy i czynniki ryzyka
Objawy wskazujące na możliwość rozwoju cukrzycy
— zmniejszenie masy ciała;
— wzmożone pragnienie;
— częste oddawanie moczu;
— osłabienie.
Czynniki ryzyka
Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, badanie w kierunku cukrzycy należy wykonać co roku u osób z następujących grup ryzyka2:
— z nadwagą (BMI ≥ 25 kg/m2);
— z cukrzycą występującą w rodzinie (rodzice bądź rodzeństwo);
— mało aktywnych fizycznie;
— z grupy środowiskowej lub etnicznej częściej narażonej na cukrzycę;
— u których w poprzednim badaniu stwierdzono nieprawidłową glikemię na czczo (> 100 mg/dl > 5,6 mmol/l) lub nietolerancję glukozy;
— z przebytą cukrzycą ciążową;
— u kobiet, które urodziły dziecko o masie ciała > 4 kg;
— z nadciśnieniem tętniczym (≥ 140/90 mm Hg);
— z hiperlipidemią [stężenie cholesterolu frakcji HDL < 40 mg/dl (< 1,0 mmol/l) i/lub triglicerydów > 250 mg/dl (>2,85 mmol/l)];
— z zespołem policystycznych jajników;
— z chorobą układu sercowo-naczyniowego.

Jeśli obserwujesz u siebie któryś z powyższych objawów, lub uważasz, że występują u Ciebie wymienione czynniki ryzyka, nie zwlekaj, poproś swojego lekarza rodzinnego o zbadanie poziomu cukru we krwi.


Metody Leczenia – znaczenie samokontroli i aktywności fizycznej
Leczenie cukrzycy jest procesem składającym się z kilku elementów. Celem jest dążenie do osiągnięcia wyrównania metabolicznego mierzonego stężeniem glukozy we krwi oraz wartością hemoglobiny glikowanej HbA1c – odzwierciedlającego średnie wartości poziomów cukru we krwi z ostatnich 3 miesięcy przed oznaczeniem. W leczeniu cukrzycy typu 1 niezbędne jest podawanie insuliny w połączeniu z odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną. Im większa aktywność tym mniejsze zapotrzebowanie na insulinę. W przypadku cukrzycy typu 2, początkowo może wystarczyć tylko zmiana diety i stylu życia. W miarę rozwoju cukrzycy, terapię uzupełniają najpierw doustne leki przeciwcukrzycowe, a w końcu także stosowanie insuliny. W terapii cukrzycy należy też pamiętać o leczeniu wszystkich chorób towarzyszących.

Edukacja pacjentów jest integralnym elementem procesu leczenia cukrzycy. Powinna być prowadzona przez tzw. zespoły edukacyjne (lekarz specjalista, pielęgniarka edukacyjna, dietetyk i psycholog). Istotną rolę odgrywa też rodzina osoby z cukrzycą.

W życiu z cukrzycą kluczową rolę odgrywa samokontrola, czyli aktywny udział pacjenta w terapii. Polega ona na podejmowaniu wielu decyzji i działań samodzielnie przez osobę z cukrzycą lub przez jej najbliższe otoczenie, np. rodzinę. Celem jest ocena wyrównania metabolicznego cukrzycy i jej powikłań oraz umiejętność modyfikacji terapii w zmieniających się warunkach życia codziennego3. Na samokontrolę składają się m.in.: badanie stężenia glukozy we krwi za pomocą glukometru, badanie ciśnienia tętniczego, systematyczne ważenie się oraz obserwacja objawów stanów niebezpiecznych dla życia, takich jak: hipoglikemia (zbyt niski poziom cukru we krwi), czy hiperglikemia (za wysoki poziom cukru we krwi). Systematycznie prowadzona samokontrola glikemii umożliwia osobie z cukrzycą ocenę wpływu diety, wysiłku fizycznego oraz różnych powszednich zdarzeń i zachowań (stres, podróże, choroby etc.) na zmiany poziomu glukozy we krwi, a dzięki temu daje motywację do większej samodyscypliny w codziennym życiu. Powyższe informacje są również przydatne dla lekarza prowadzącego, gdyż pomagają w podejmowaniu długofalowych decyzji co do dalszej terapii. Badania kliniczne, takie jak np. DCCT4 czy UKPDS5 wykazały, że intensywna kontrola glikemii może znacznie zmniejszyć ryzyko powikłań cukrzycy.













Więcej informacji na temat projektu „Mam pasję! Cukier mi nie podskoczy!” oraz na temat cukrzycy znaleźć można w profilu Mam pasję na http://www.facebook.com/mampasje. Zapraszamy również do obejrzenia materiałów filmowych, pokazujących nadzwyczajne pasje ludzi z cukrzycą na http://www.youtube.com/cukierminiepodskoczy.
--- Marta Barlak ---


Tagi: cukrzyca, diabetes mellitus, diabetyk, insulina, metody leczenia cukrzycy, mity o cukrzycy, objawy cukrzycy, samokontrola cukrzyka, słodki mocz, typ 1 cukrzycy, typ 2 cukrzycy, życie z cukrzycą
Podobne artykuły:
System wymienników węglowodanowych
dodaj komentarz
Joanna DUDZIK, Wwa  31-05-14 10:12
czytaj komentarz >>

POWRÓT DO PARYŻA
Ciekawostki05-11-13
POWRÓT DO PARYŻA Są takie miejsca, do których powracamy kilka razy w ciągu życia. Są takie osoby, do których zbliżamy się ponownie po wielu latach. Czasami po to, żeby na nowo je odkryć, a czasami po to, żeby utwierdzić się w naszych dotychczasowych odczuciach. A czasem po to, żeby odkryć miłość, z której wcześniej nie zdawaliśmy sobie sprawy, a której nie da się już dłużej zaprzeczać i samego siebie dalej oszukiwać. Paryż – dotychczas dla mnie zbyt oczywisty i zbyt pełny turystów ... Dokładnie 10 lat temu po kilkudniowym zwiedzaniu w sierpniowych upałach powiedziałam „bez szału”. Teraz postanowiłam dać mu drugą szansę i zakochałam się bez pamięci.
czytaj dalej >>

Najczęściej komentowane artykuły

Popularne tematy forum
Popularne tagi

Album
Galeria - crysaliska
Galeria - czarna_lbn
Galeria - MARYANA
Galeria - crysaliska
Galeria - agusia_83
Galeria - ggmmtt
Znajdź firmę


Ostatnio dodane firmy
Znajdź lekarza
Związki Pociechy Dom Zdrowie Praca Abecadło emocji Ciekawostki Męski punkt widzenia Historie z życia wzięte Chwila dla rozrywki
Znajdź firmę Dodaj wizytówkę firmy Szukaj lekarza Dodaj gabinet lek. Dam pracę Szukam pracy Reklama Polityka Prywatności
statystyka Matka Polka w katalogu Gwiazdor Strona nominowana w konkursie stron www - UniqueSite