Strona główna
 


 

     

Portal dla kobiet

Strona główna FORUM Konkursy Album Kontakt
Znajdź firmę Dodaj wizytówkę firmy Szukaj lekarza Dodaj gabinet lek. Dam pracę Szukam pracy Reklama


Kuchnia dla dziecka
Dieta dziecka – od piersi do talerza.
Dieta dziecka ewoluuje wraz z jego rozwojem. Mleko matki jest dietą najprostszą, najbardziej naturalną i bogatą w niezbędne do prawidłowego rozwoju młodego organizmu, składniki odżywcze. Maluszek powinien być karmiony w ten sposób do szóstego miesiąca życia. Pokarm matki zapewnia mu naturalną odporność. Potwierdzone jest, że maluch karmiony piersią lepiej się rozwija i rzadziej choruje. W składzie matczynego mleka znajduje się: białko, węglowodany i przeciwciała.
Białko stanowi materiał budulcowy młodego organizmu.
Węglowodany są nośnikiem energii.
Przeciwciała - stanowią zabezpieczenie przed bakteriami, wirusami i alergenami. Tworzą skuteczną osłonę przeciw wielu chorobom (odra, ospa świnka, szkarlatyna, Heine – Medina) w zależności od przeciwciał posiadanych przez matkę.

Istotnym jest też fakt, że mleko kobiece jest pokarmem łatwo dostępnym w każdej chwili zawsze we właściwej temperaturze, zawierającym najlepiej przyswajalne białko, bardzo łatwy do strawienia tłuszcz oraz liczne enzymy, które ułatwiają trawienie tego tłuszczu.

Badania naukowe potwierdziły, że pełnowartościowe odżywianie uodparnia organizm, zapobiega wielu chorobom (krzywica, próchnica zębów) oraz znacząco wpływa na samopoczucie i psychikę dziecka.

Mleko matki ma największą wartość w początkowej fazie laktacji, pod postacią siary. Dziecko odżywiane w ten naturalny sposób nie potrzebuje dopajania ani dokarmiania. Jeśli matka nie może karmić piersią stosuje się mleko modyfikowane, początkowe. Przy podwyższonym zapotrzebowaniu na płyny, wywołanym upałami, stanem gorączkowym lub przy kolce -można zastosować herbatki ziołowe.

Szósty miesiąc jest okresem wzrostu zapotrzebowania organizmu dziecka na większą ilość i urozmaicenie spożywanego pokarmu. Zaczyna się teraz rozszerzać dietę dziecka ( można ją wprowadzić od piątego miesiąca – nie jest to jednak najlepsze rozwiązanie) stopniowo wzbogacając ją o nowe produkty. Ciągle jeszcze wskazane jest karmienie piersią przed posiłkiem stałym. Początkowo wprowadza się trzy, cztery łyżeczki soku lub niealergizujących owoców w postaci musów, przecierów z bananów, jabłek, moreli, kleiki kukurydziane i ryżowe, kaszki bez mleczne, zmiksowane, gotowane warzywa (marchew, ziemniaki, dynia). Należy bacznie obserwować reakcję dziecka. Przy braku niepożądanych objawów możemy zwiększać dawkę, a po kilku dniach wprowadzić kolejny produkt. Dzieci odżywiane mlekiem modyfikowanym przechodzą na mleko następne. W sklepach dostępna jest cała gama produktów ułatwiających prowadzenie diety z podziałem na dania stosowne do wieku małego konsumenta.

Siódmy, ósmy miesiąc jest czasem na wprowadzenie do diety mięsa i żółtka jaj. Mięso należy podawać przynajmniej trzy, cztery razy w tygodniu w postaci miazgi. Żółtko natomiast w dni, kiedy nie podajemy mięsa, stopniowo, od jednej łyżeczki do całego żółtka, co ma miejsce w ósmym miesiącu.

Dziesiąty miesiąc przynosi ze sobą kolejny etap w rozwoju diety malucha. Owocową nowością są gruszki i brzoskwinie.
Pora uczynić pierwszy krok do samodzielności i zacząć jeść łyżeczką.

W dwunastym miesiącu stopniowo eliminujemy karmienie piersią, wprowadzamy pięć posiłków z których śniadanie, obiad i kolacja są podstawowymi, zatem większymi ilościowo. Natomiast drugie śniadanie i podwieczorek stanowią uzupełnienie tych głównych dań.

Dieta dwulatka stanowi fazę przejściową między dietą niemowlęcą, a sposobem odżywiania starszego dziecka. W tym czasie powinno się ograniczyć potrawy smażone i duszone, na rzecz gotowanych. Ilość posiłków ogranicza się teraz do czterech, pozostając przy pięciu w wypadku dzieci znacznie słabszych.
Na posiłek dwulatka winny się składać: mleko, mięso, ryby, jajko, masło, zielone i pomarańczowe warzywa, owoce, mąka, kasze.

W diecie przedszkolaka produkty ochronne (mleko i jego przetwory, mięso, jajka, wątroba, mózg, serce, ryby, zielone i pomarańczowe jarzyny oraz owoce jagodowe) powinny dominować nad uzupełniającymi je produktami energetycznymi (mąka, chleb, kasza, makaron, tłuszcz, ziemniaki, cukier i słodycze)

Dla dziecka w wieku szkolnym, najważniejszym posiłkiem jest pierwsze i drugie śniadanie.
Pierwsze śniadanie, które wypada po około trzynastu godzinach przerwy nocnej, musi być posiłkiem najbardziej obfitym. Powinny go stanowić przede wszystkim zupy mleczne z uzupełnieniem w postaci kanapki i owocu.
Ogromna jest też rola drugiego śniadania, gdyż wydajność pracy ucznia spada po trzech, czterech godzinach nauki. Takie śniadanie musi koniecznie zawierać: białko, nośniki energii, warzywa i owoce.

Natomiast w wypadku dziecka alergicznego, konieczne jest dostosowanie sposobu odżywiania do jego stanu, przez wprowadzenie ( pod kontrolą lekarską) diety eliminacyjnej

Żeby dieta była w pełni wartościowa, musimy zadbać o przestrzeganie pory posiłku, estetykę jego podania, atmosferę przed i w trakcie jego trwania oraz umiejętne zachęcenie dziecka do jedzenia.

Zważywszy na tak ogromne znaczenie diety dziecka w procesie jego rozwoju, zapewnijmy mu najlepszy start – karmiąc naszą pociechę piersią od chwili narodzin przez możliwie najdłuższy okres czasu. Pamiętajmy, że tylko w nielicznych przypadkach (niewyrównane wady serca, ciężka niewydolność nerek, cukrzyca, wyniszczenie organizmu matki) jest to niemożliwe. Istnieją jednak sytuacje, kiedy to właśnie karmienie piersią może ochronić kobietę przed poważnymi problemami. Dzieje się tak na przykład w przypadku zapalenia piersi spowodowanego zastojem mleka, co obecnie jest zjawiskiem nie należącym do rzadkości. Doświadczyłam tego i właśnie wtedy moje maleństwo przyszło mi z pomocą.

Karmienie piersią jest: istotnym elementem w procesie kształtowania więzi między matką i jej dzieckiem, źródłem przyjemności dla obojga, ważnym aspektem psychologicznym oraz zdrowotnym.


Podoba Ci się artykuł?
Zapisz się do naszego Newslettera a będziesz zawsze na bieżąco z nowościami naszego portalu.
Zapraszamy!

--- Kalina ---


Tagi: alergik, co je dziecko, dieta dla dziecka, dieta dwulatka, dieta przedszkolaka, karmienie piersią, kiedy wprowadzać, mleko matki, niemowlę, pokarmy, posiłki, posiłki dla dziecka, w wieku szkolnym, wprowadzanie pokarmów
Podobne artykuły:
Kiedy dziecko nie chce jeść. Karmienie piersią nie zawsze jest łatwe Rzeczy, które musisz mieć, gdy urodzi się maluszek Kuchnia XXI wieku? Noc w staniku czy bez? Wymiana kobiecym mlekiem Mój poród w Norwegii Gotowanie Polaków Światowy Tydzień Karmienia Piersią Wrażliwy problem
dodaj komentarz
Jowita  31-08-11 10:04
czytaj komentarz >>

POWRÓT DO PARYŻA
Ciekawostki05-11-13
POWRÓT DO PARYŻA Są takie miejsca, do których powracamy kilka razy w ciągu życia. Są takie osoby, do których zbliżamy się ponownie po wielu latach. Czasami po to, żeby na nowo je odkryć, a czasami po to, żeby utwierdzić się w naszych dotychczasowych odczuciach. A czasem po to, żeby odkryć miłość, z której wcześniej nie zdawaliśmy sobie sprawy, a której nie da się już dłużej zaprzeczać i samego siebie dalej oszukiwać. Paryż – dotychczas dla mnie zbyt oczywisty i zbyt pełny turystów ... Dokładnie 10 lat temu po kilkudniowym zwiedzaniu w sierpniowych upałach powiedziałam „bez szału”. Teraz postanowiłam dać mu drugą szansę i zakochałam się bez pamięci.
czytaj dalej >>

Najczęściej komentowane artykuły

Popularne tematy forum
Popularne tagi

Album
Galeria - agusia_83
Galeria - MARYANA
Galeria - Katarzyna Piwecka
Galeria - plumka6
Galeria - e88e
Galeria - crysaliska
Znajdź firmę


Ostatnio dodane firmy
Znajdź lekarza
Związki Pociechy Dom Zdrowie Praca Abecadło emocji Ciekawostki Męski punkt widzenia Historie z życia wzięte Chwila dla rozrywki
Znajdź firmę Dodaj wizytówkę firmy Szukaj lekarza Dodaj gabinet lek. Dam pracę Szukam pracy Reklama Polityka Prywatności
statystyka Matka Polka w katalogu Gwiazdor Strona nominowana w konkursie stron www - UniqueSite