Strona główna
 


 

     

Portal dla kobiet

Strona główna FORUM Konkursy Album Kontakt
Znajdź firmę Dodaj wizytówkę firmy Szukaj lekarza Dodaj gabinet lek. Dam pracę Szukam pracy Reklama


Dom
Pochwała zup
Coraz częściej odchodzimy od dwudaniowych obiadów, zastępując je jednym posiłkiem, spożywanym najczęściej pod koniec dnia. Co się stało z zupami – czy najmłodsze pokolenie jeszcze ma szansę je poznać?
Pomidorowa, ogórkowa, jarzynowa, szczawiowa, grochowa, krupnik, żurek, barszcz czerwony i biały – to tylko nieliczne z polskich zup, na czele których stoi ich królowa, a raczej król: rosół. W wielu tradycyjnych rodzinach niedzielny obiad nie może się obyć właśnie bez rosołu. Poza niedzielą jednak coraz rzadziej sięgamy po warzywa i/lub mięso, aby przygotować zupę. Dlaczego?
Agnieszka i Paweł, para z czteroletnim stażem, mówią, że zupy jadają tylko na uroczystościach rodzinnych. – Żadnemu z nas nie chce się po całym dniu pracy stać nad garami. A przecież taka zupa to się musi pogotować – twierdzą.


Krótkie gotowanie
Otóż nie – wcale nie mają racji. Najzdrowsze zupy to te, które krótko się gotuje. Najlepiej jest wrzucić do wrzątku obrane i pokrojone warzywa – im krócej się będą gotowały, tym ich wartość odżywcza wzrośnie.
Najczęściej popełniany błąd to gotowanie zupy na kościach (wydzielają się z nich szkodliwe toksyny) oraz gotowych kostkach rosołowych (duża zawartość konserwantów). Zupa na samej włoszczyźnie, z dodatkiem kaszy na przykład (jaglana, jęczmienna) spokojnie zastąpi mięso i będzie treściwa. Co ważne, zupy są niskokaloryczne, bogate w błonnik i szereg witamin.


Naturalne przyprawy
Poza tym ich przygotowanie nie jest czasochłonne. Kolejna zaleta zup to możliwość przemycenia w nich wielu warzyw, których nie zjedlibyśmy w innym połączeniu. Seler, por, cebula, pietruszka włożone do zupy nadadzą jej smak i aromat, a przy tym zaspokoją zapotrzebowanie organizmu na witaminy i minerały w nich zawarte. Dla wybrednych jest jeszcze jeden sposób jadania zup – w postaci zmiksowanej, czyli zup-kremów. To także wygodne przy karmieniu małych niejadków, którzy na każdą zauważoną pływającą jarzynę, popatrują z niechęcią.
Pamiętajmy tylko o tym, żeby gotować jak najkrócej, najlepiej z dodatkiem masła, oliwy lub chudego mięsa i nie nadużywać sztucznych dodatków. Przyprawy typu maggi świetnie zastąpią naturalne zioła – czosnek, majeranek, lubczyk, oregano, zioła prowansalskie, tymianek, pieprz i sól ziołowa.


Ekspresowy chłodnik
Warto również korzystać z sezonowych warzyw, a w przypadku pozostawania na diecie śmietanę zastąpić niskokalorycznym jogurtem i nie korzystać wtedy z zasmażki.
A na wiosenne i letnie dni polecam chłodnik w wersji na szybko. Potrzebujemy sok z buraków (może być koncentrat buraczany zmieszany z wodą), świeży ogórek, szczypiorek, koper i jajko na twardo. Jajko i zieleninę kroimy w kostkę, zalewamy sokiem z buraków i chłodna zupa gotowa.



Podoba Ci się artykuł?
Zapisz się do naszego Newslettera a będziesz zawsze na bieżąco z nowościami naszego portalu.
Zapraszamy!

Możesz nas również znaleźć na Facebooku.
Zostań naszym fanem! Zapraszamy!




www.magdawieteska.manifo.com
--- Magda Wieteska ---


Tagi: dieta, gotowanie, obiad, pierwsze danie, przyprawy, zdrowa dieta, zdrowie, zupa
Podobne artykuły:
Wiosenna dieta regenerująca organizm... Pij mleko – schudniesz! Obsesja zdrowej żywności Przyprawy w kuchni Polaka CZY NA PEWNO WIESZ WSZYSTKO O JAJKU ? Zupa - krem ziemniaczany z klopsikami Q10 – koenzym zdrowia i radości życia. Jesteś tym, co jesz Jak powinna wyglądać skuteczna dieta? Zdrowe zęby – olśniewający uśmiech
dodaj komentarz
POWRÓT DO PARYŻA
Ciekawostki05-11-13
POWRÓT DO PARYŻA Są takie miejsca, do których powracamy kilka razy w ciągu życia. Są takie osoby, do których zbliżamy się ponownie po wielu latach. Czasami po to, żeby na nowo je odkryć, a czasami po to, żeby utwierdzić się w naszych dotychczasowych odczuciach. A czasem po to, żeby odkryć miłość, z której wcześniej nie zdawaliśmy sobie sprawy, a której nie da się już dłużej zaprzeczać i samego siebie dalej oszukiwać. Paryż – dotychczas dla mnie zbyt oczywisty i zbyt pełny turystów ... Dokładnie 10 lat temu po kilkudniowym zwiedzaniu w sierpniowych upałach powiedziałam „bez szału”. Teraz postanowiłam dać mu drugą szansę i zakochałam się bez pamięci.
czytaj dalej >>

Najczęściej komentowane artykuły

Popularne tematy forum
Popularne tagi

Album
Galeria - MARYANA
Galeria - Kasinek
Galeria - crysaliska
Galeria - Katarzyna Piwecka
Galeria - crysaliska
Galeria - agusia_83
Znajdź firmę


Ostatnio dodane firmy
Znajdź lekarza
Związki Pociechy Dom Zdrowie Praca Abecadło emocji Ciekawostki Męski punkt widzenia Historie z życia wzięte Chwila dla rozrywki
Znajdź firmę Dodaj wizytówkę firmy Szukaj lekarza Dodaj gabinet lek. Dam pracę Szukam pracy Reklama Polityka Prywatności
statystyka Matka Polka w katalogu Gwiazdor Strona nominowana w konkursie stron www - UniqueSite