Strona główna
 


 

     

Portal dla kobiet

Strona główna FORUM Konkursy Album Kontakt
Znajdź firmę Dodaj wizytówkę firmy Szukaj lekarza Dodaj gabinet lek. Dam pracę Szukam pracy Reklama


Ciekawostki
CZY NA PEWNO WIESZ WSZYSTKO O JAJKU ?
Zanim odpowiemy sobie na to pytanie należałoby postawić inne a mianowicie, co wiemy o jajku. Wszyscy znamy smak jajka gotowanego na miękko, na twardo, smażonego lub połączonego z innymi produktami w formie przeróżnych sałatek. Znamy podstawowe potrawy, do których dodajemy jaja a co znakomitsi kucharze proponują nam coraz to bardziej ekskluzywne potrawy, w których głównym składnikiem jest jajko, chociażby jajka faszerowane na setki sposobów: jaja z kawiorem, jaja z parmezanem i czosnkiem, jaja na twardo w przeróżnych sosach itp.
Zagłębiając się dalej w skład potraw przygotowywanych na co dzień stwierdzimy, że jajko generalnie jest nam potrzebne do przygotowania wszystkich dań, a więc śniadań, obiadów, kolacji, podwieczorków, jak i coraz bardziej popularnych lunchów. Bardzo trudno jest nam pominąć ten produkt przy przygotowywaniu posiłków, chyba, że preferujemy chleb z masłem. Podsumowując stwierdzimy, że jest nam potrzebne co dzień i jadamy je co dzień.
Choć wszyscy wiedzą, że jajko składa się z żółtka i białka, to większość z nas nie zdaje sobie sprawy, jak dużo witamin i minerałów zawiera jajko.
waga ok.0,60dag
energia 75kcal
tłuszcz ok.7g
łatwo przyswajalne składniki mineralne:
-wapń,żelazo,fosfor
-witaminy A,D,z grupy B
cholesterol 250g
białko ok.7g
skład jajka :
w % żółtko białko
woda 51,5 84,8
albumina i witelina 15 12
olej jajowy 22 0,2
lecytyna 9 śladowe ilości
ciała mineralne 1 0,7
inne składniki 1,5 2,3

Patrząc na skład jajka odpowiemy przeciwnikom tego produktu a szczególnie tym którzy krzyczą że to ”czysty cholesterol”, że nie jest to bomba cholesterolu, ponieważ w porównaniu z innymi produktami np. masłem nie jest to znów taka zabójcza ilość. Może prościej byłoby uważać na to z czym łączymy jajko niż eliminować je z jadłospisu. Dla osób liczących kalorie i ilość cholesterolu najlepszymi potrawami będą różnego rodzaju pasty i sałatki, w których jajko łączymy z pomidorami, cebulką lub szczypiorkiem a zamiast majonezu dodajemy jogurt używając przy tym ograniczonej ilości soli. Cholesterol powstający pod wpływem stresu jest o wiele groźniejszy, niż ten w jajku, a we krwi zdrowego człowieka nie wzrasta cholesterol gdy zje dwa jajka dziennie. Groźniejszy jest cholesterol zawarty np. w konserwach, potrawach smażonych na oleju czy słoninie, niż ten w jajku. A może zamiast przestać jeść jaja, zacznijmy więcej się ruszać - ruch to świetny sposób na pozbycie się nie tylko cholesterolu, ale także zbędnych kilogramów.
Każdy rodzic doskonale zdaje sobie sprawę, że jajka należy podawać dzieciom, bo są one doskonałym źródłem energii i witamin. Każdy żłobek i każde przedszkole ma w swym jadłospisie jajko.
Dla typowych niejadków z ugotowanego jajka można przygotowywać różnego rodzaje postacie z bajkowych opowieści dodając do tego pomidorki, szczypiorek, marchewkę i układając wszystko na kromce chleba posmarowanej masełkiem. Ten sposób pozwala na zachęcenie dziecka do przyjmowania posiłków a jednocześnie wzbogaca wyobraźnię.
Starsze dzieci mogą uczestniczyć w przygotowaniu takich „wesołych” posiłków, co sprawi, że zdrowe odżywianie skojarzy im się również ze świetną zabawą i pozostawi pozytywne myślenie o odżywianiu.
Powyższe rozważania to praktycznie wszystko, co każdy z nas wie na temat jajka. Wysunięta teza: co wiemy o jajku stawia nas jednak w gronie laików.
A może warto byłoby wiedzieć skąd pochodzą jajka? Jakie wymagania stawiane są przed producentami? Na co musimy zwracać szczególną uwagę, żebyśmy byli pewni, że jemy zdrowe jajka? Jakie istnieją różnice w wielkości i jakości jajek?
Jajka generalnie znosi ptactwo a więc kury, kaczki, gęsi, przepiórki itp. Najczęściej spożywamy jednak jajko kurze, pochodzące z różnego rodzaju ferm. Przed producentami stawiane są określone wymogi weterynaryjne tak, aby „wyprodukowane” jajka dawały pewność, że jajko jest zdrowe dla potencjalnego konsumenta.
Kontrolę nad fermami sprawuje przede wszystkim weterynaria, której regularnym badaniom podlegają nie tylko jajka, ale i całe stada kur, by zapewnić konsumentom zdrowe i bogate w składniki odżywcze jajo.
W celu zapewnienia maksimum bezpieczeństwa konsumentów każdej fermie nadaje się weterynaryjny numer identyfikacyjny, który jest wybity na jajku.
Stąd wiemy wszystko o pochodzeniu jajka. Ale droga jajka nie kończy się na fermie i wybiciu numeru.
By jajko mogło trafić do konsumenta musi być spakowane w zakładzie pakowania jaj, który to zakład również posiada weterynaryjny numer identyfikacji. Zakłady pakowania jaj są niejako dodatkową komórką , która dba o bezpieczeństwo konsumowanych produktów, podlegają one również kontroli weterynaryjnej. Dodatkowo zakłady pakowania jaj starają się podwyższyć normy jakościowe, zdrowotne i dbałość o produkt i w tym celu wdrażają system HCCP. System ten to nic innego jak ścisła kontrola wszystkich procesów jakim poddawana jest żywność, identyfikowaniu ryzyka i zapobieganiu problemom związanym z jakością zdrowotną. Kontroli poddawana jest zarówno wilgotność, temperatura przechowywania, transportu jak i warunki higieniczno-sanitarne transportu, przechowywania, pakowania i sprzedaży jaj. Zakłady pakowania jaj mają jako jedyne prawo do sprzedaży jaj do sklepów, punktów gastronomicznych, instytucji itp. dlatego tak ważny jest weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu pakowania jaj. Najczęściej jest on widoczny na opakowaniu i nie musi być taki sam jak na jajku, gdyż jajka w zakładach mogą być pakowane z różnych ferm.
Na fermach odbywa się klasyfikacja jaj pod kątem wielkości. Jajko jest tam „prześwietlane” i dostarczane do zakładów, gdzie również odbywa się klasyfikacja wagowa i tak określenie S, M, L, XL jest oznaczeniem wielkości. Jaja określane jako S to wielkość jajka poniżej 50g, M to 53-63g ,L 63-73g, XL to jajko o wielkości powyżej 73g. Kupując jaja w sklepie na opakowaniu mamy oznaczenie wielkości wraz z datą przydatności do spożycia. Data ta od momentu zniesienia jaja nie powinna przekraczać 28 dni .
Jajko możemy ocenić pod kątem jakości tu w grę wchodzi przede wszystkim sposób utrzyma niosek i tu możemy wyróżnić cztery podstawowe:
0 – chów ekologiczny
1- chów tzw. wolny wybieg
2- chów ściółkowy
3- chów klatkowy
Najpopularniejszy i najbardziej ekonomiczny to chów klatkowy gdzie kury hodowane są w klatkach nie mają kontaktu ze światem zewnętrznym a ich rola ogranicza się do spożywania pokarmu i znoszenia jaj. Fermy, które pragną się rozwijać podnoszą swoje normy jakościowe wprowadzają chów ściółkowy. Jest to bardziej humanitarny sposób hodowania kur, które co prawda są zamknięte w kurniku, ale swobodnie mogą chodzić po słomianej ściółce a przede wszystkim w takim kurniku jest ich mniej. Istnieją również wyspecjalizowane fermy specjalizujące się w hodowli wolnowybiegowej, gdzie kury zamknięte są w kurnikach wyściełanych ściółką ale mogą z niego wychodzić lub hodowli ekologicznej gdzie kury chodzą po polu przygotowanym pod kątem jakości ziemi.
Wszystkie z tych rodzajów hodowli są pod ścisłą kontrolą weterynarii co daje nam gwarancję zdrowego produktu. W/w hodowle różnią się sposobem karmienia niosek co daje nam różnice w smaku jajka. Wybór zawsze należy do klienta, ale cena poszczególnych jaj z różnych hodowli jest zróżnicowana gdyż koszt np. jajka chowu klatkowego jest nieporównywalnie niższy niż koszt wyprodukowania jaja chowu ściółkowego. Po prostu za lepszy smak jaja trzeba zapłacić więcej, ale czymże są pieniądze w porównaniu ze smakiem przygotowanej potrawy np. dla dziecka lub przyszłej mamy.
Podsumowując po powyższej lekturze możemy powiedzieć dużo więcej na temat samego jajka, a nawet pokusić się o dyskusję z Panią , która stojąc na bazarze sprzedaje nam jaja twierdząc, że to zdrowe, smaczne wiejskie jajko „lepszego Pan/i nie kupi”. Tylko wówczas ciśnie się na usta pytanie skąd u tej Pani pewność że ta wiejska kura nie zjada tablicy Mendelejewa (bo je wszystko, co znajdzie), albo co gorsza nie miała kontaktu z innym chorym zwierzęciem. W dzisiejszym cywilizowanym świecie takiej pewności nie może nam dać nikt, kto nie prowadzi badań, kto nie kontroluje i sprawdza. Czasami możemy spotkać się z absurdalną opinią sprzedawców, że to kury znoszą super wiejskie jaja ze stempelkami na skorupce. Bądźmy czujni, co jemy i gdzie robimy zakupy, aby nikt nie wmówił nam rzeczy absurdalnych i głupich. Ja ze swej strony życzę smacznego jajka - zdrowego, przebadanego i z wiadomego źródła.

SMACZNEGO
ŻYCZY ZAKŁAD PAKOWANIA JAJ „ZIELONE ŁĄKI”

www.zielonelaki.pl
--- Zielone Łąki ---


Tagi: ciekawostki, dieta, jaja, jajeczko, jajko, jajo, o jajku, skład, wartość odżywcza, wszystko o jajku, zdrowa dieta
Podobne artykuły:
SZYBKA PASTA JAJECZNO-SEROWA Wiosenna dieta regenerująca organizm... Pochwała zup Praca czyni..... cięższym!! Obsesja zdrowej żywności Pij mleko – schudniesz! Jak powinna wyglądać skuteczna dieta? Luty Czosnek – naturalny antybiotyk Wiosna, wiosna ach to ty!
dodaj komentarz
POWRÓT DO PARYŻA
Ciekawostki05-11-13
POWRÓT DO PARYŻA Są takie miejsca, do których powracamy kilka razy w ciągu życia. Są takie osoby, do których zbliżamy się ponownie po wielu latach. Czasami po to, żeby na nowo je odkryć, a czasami po to, żeby utwierdzić się w naszych dotychczasowych odczuciach. A czasem po to, żeby odkryć miłość, z której wcześniej nie zdawaliśmy sobie sprawy, a której nie da się już dłużej zaprzeczać i samego siebie dalej oszukiwać. Paryż – dotychczas dla mnie zbyt oczywisty i zbyt pełny turystów ... Dokładnie 10 lat temu po kilkudniowym zwiedzaniu w sierpniowych upałach powiedziałam „bez szału”. Teraz postanowiłam dać mu drugą szansę i zakochałam się bez pamięci.
czytaj dalej >>

Najczęściej komentowane artykuły

Popularne tematy forum
Popularne tagi

Album
Galeria - crysaliska
Galeria - MARYANA
Galeria - MARYANA
Galeria - MARYANA
Galeria - Katarzyna Piwecka
Galeria - Katarzyna Piwecka
Znajdź firmę


Ostatnio dodane firmy
Znajdź lekarza
Związki Pociechy Dom Zdrowie Praca Abecadło emocji Ciekawostki Męski punkt widzenia Historie z życia wzięte Chwila dla rozrywki
Znajdź firmę Dodaj wizytówkę firmy Szukaj lekarza Dodaj gabinet lek. Dam pracę Szukam pracy Reklama Polityka Prywatności
statystyka Matka Polka w katalogu Gwiazdor Strona nominowana w konkursie stron www - UniqueSite